Robert Zelník

Zmeňme svet - začnime od seba

Ak čítate tieto riadky, pravdepodobne ste sa už zbavili predstavy, že problémy dnešného sveta vyriešia politici, mecenáši, partička geniálnych vedátorov, skrátka niekto iný. Niekto iný pravdepodobne vyrieši nejaké iné problémy, ale nie to, čo tlačí a páli práve vás. Vy ste ten najpovolanejší človek na vyriešenie úloh a výziev, ktoré vnímate ako dôležité. Dosť však bolo úvodných motivačných kecov, pozrime sa na prekážky a možnosti, ako začať a ako neprestať.

Čo vlastne začať robiť?

Začínajúcemu svetomeničovi často víri v hlave milión nápadov a nevie, do čoho sa skôr pustiť. Preskakuje od jedného nápadu k druhému ako motýľ, ktorý prelieta z kvetu na kvet. Chcelo by to nejaký filter alebo usmernenie. Zlá správa: neviem o žiadnom nástroji, ktorý by zoradil hromadu nápadov od najlepších po najhoršie. Dobrá správa: na tom vôbec nezáleží. Buďte subjektívni a riešte to, čo najviac páli práve vás. Pravdepodobne to isté páli aj niekoho iného a vy tomu človeku môžete ponúknuť vaše riešenie. Nemusí to vyjsť na prvý pokus, ale každý ďalší pokus dopadne trochu lepšie -- vďaka tréningu a zlepšovaniu kondície. Vybrať sa nesprávnym smerom je lepšie ako vôbec nevykročiť.

Ako získať čas?

Všetci máme k dispozícii na každý deň presne 24 hodín. Iste, sú veľké rozdiely v tom, koľko z toho času môžeme venovať našim nápadom a sebarealizáciám. Základný prídel hodín na jeden deň je však rovnaký pre všetkých. Voľný čas dokonca funguje tak trochu naopak, než by sme očakávali. Kto má veľa voľného času, vie celé dni preflákať, a kto ho má málo, ráta každú minútu a vie s tým časom naložiť lepšie ako ten flákač.

Vonkajšie okolnosti budú mať vždy tendenciu vyplniť prázdne miesta v dennom rozvrhu. Nenechajme sa tým oklamať a predbehnime ich v plánovaní dňa.

Ako získať potrebné schopnosti?

Preč sú časy celoživotného zamestnania v jednej organizácii a na jednej pozícii. Našťastie. Je výhodou mať väčší rozhľad. Dobré je vedieť všetko o niečom, ale zároveň niečo o všetkom. Nikdy v dejinách nemal bežný človek taký prístup k informáciám ako dnes. To obnáša aj skutočnosť, že informácie majú veľmi rozdielnu kvalitu a treba si vedieť vybrať. Informácie však ešte neznamenajú schopnosti. Tie si treba vypracovať povestnými desaťtisíc hodinami.

Ako získať zdroje?

„Aj by som začal(a), ale potrebujem na to XY peňazí a tie nemám." -- tak znie okrídlená veta mnohých ľudí, ktorí by aj čosi urobili, len keby sa svet krútil trochu inak. Peniaze nie sú v tomto svete rozmiestnené rovnomerne, to je pravda. Ale nebudeme sa tým zaoberať, pretože nám to nijak nepomôže. Proaktívny prístup znamená urobiť maximum pre to, aby peniazom alebo iným zdrojom bolo umožnené pritiecť práve k nám. To znamená vykričať do sveta zámer, požiadať blízkych ľudí o podporu a ďalšie šírenie, ale najmä podniknúť konkrétne kroky, ktoré tých podporovateľov presvedčia, že nejdú niekomu financovať vzdušné zámky a vidiny, ale konkrétny zámer, ktorý stojí za to podporiť a ktorý sa vďaka usilovnému uskutočňovateľovi už-už zhmotňuje, len mu v tom treba trochu maličko pomôcť.

Nie je to len tak

Všetko chce tréning a odhodlanie, ale každá cesta sa začína prvým krokom. Uskutočňovanie vlastných zámerov a snov je beh na dlhú trať a vyžaduje si mnohé neobvyklé schopnosti ako stanovenie cieľa, zmenu návykov, zvyšovanie výkonnosti, schopnosť spolupracovať s inými ľuďmi. O tom si povieme niekedy nabudúce.